L’ECMM recomana: Clàssics del S.XX


Aquest diumenge comença la nova temporada de concerts a l’Auditori Eduard Toldrà amb el programa “Clàssics del S.XX” de la Camerata Eduard Toldrà. Recordeu que els alumnes de l’ECMM teniu les entrades a 5€ presentant el carnet de l’escola o la matrícula a les taquilles.

Edmon Colomer

“D’alguna manera em sento com un músic de temps pretèrits”, deia Béla Bartók. Tornem al S.XX, període de grans canvis estructurals, de recerca de nous llenguatges artístics i, al mateix temps, de ressorgiment de la tradició. Les obres que interpretarà en aquest programa la Camerata Eduard Toldrà, dirigida per l’Edmon Colomer, representen molt bé aquest moment històric i sobretot ens ensenyen i reivindiquen la identitat musical de la cultura pròpia de cada compositor.

Un programa on podrem gaudir del pianista Albert Guinovart i el trompetista i exprofessor de l’escola Gerard Serrano.
A continuació en Marcel Corbella, alumne de “Notes de música” de l’ECMM Vilanova i la Geltrú, us presenta el concert:

“Hola! segle XX”

La Camerata Eduard Toldrà, sota la batuta del mestre Èdmon Colomer, ens convida a sentir-nos com a públic de principis del segle XX. Un període fosc i aterridor, amb dues devastadores guerres mundials, i, alhora, brillant i encisador, amb el naixement del cinema, la difusió de la música popular, les noves tecnologies d’enregistrament del so, la ràdio i la televisió…

La composició musical d’aquesta època és plena de contrastos, dualitats, i trajectòries oposades i complementàries a l’hora de comprendre la complexitat del trencant de segle i l’adveniment de la modernitat. Assistim a les avantguardes i al trencament del propi concepte de música mentre es produeixen moviments de retorn a la tradició i als propis orígens, bé sigui a través de la recerca etnogràfica o del retorn als clàssics. És en aquest àmbit que el concert ens ofereix un doble viatge en el temps, cap als anys de composició d’aquest repertori i també cap els elements d’inspiració d’aquestes obres, la tradició musical anglesa del renaixement, el simfonisme germànic o el folklore musical hongarès.

Obre el programa la Fantasia sobre un tema de Thomas Tallis, de Ralph Vaughan Williams, inspirada en la música anglesa del renaixement, com moltes altres de les obres d’aquest compositor. La música dels Tudor i la cançó anglesa el va marcar a ell i a tota la música anglesa, trencant amb la tradició vigent més propera a la música germànica. 

El Concert per a piano i trompeta nº 1, op. 35, de Dimitri Xostakòvitch, ens retorna a les sonoritats germàniques. Amb ressonàncies barroques a concerto grosso en l’ús de la trompeta al davant de l’orquestra, aquest concert ens porta fins als temps de Beethoven, amb clares cites al primer moviment de la Sonata Appasionata i del conegut Rondo a capriccio op. 129 “Die Wut über den verlorenen Groschen” en el darrer moviment del concert.

En l’explosió de registres en cada instrument,  es pot veure un brutal contrast respecte els últims segles, juntament amb una impressionant riquesa d’articulacions. El Divertimento Sz. 113, és una obra escrita a correcuita per un Béla Bartók que no pot emigrar i fugir de la guerra que assola Hongria. Aquestes preocupacions es veuran en el segon moviment de la obra, on dominarà un color fosc i densitats harmòniques en compàs ternari d’influències neoclàssiques. Tot i el poc temps que va dedicar a escriure l’obra, aquesta conté indicacions molt precises en quant a la interpretació, especificant els tempos amb precisió i establint la durada de cada moviment.

Seieu, cordeu-vos els cinturons i prepareu-vos per a gaudir del viatge.

Marcel Corbella,

alumne de “Notes de música” de l’ECMM Vilanova i la Geltrú